Dari Kaca Mata Seorang Blogger Sambilan

motivasi

General

Kisah Penghidap Kanser Kimo Bukan Pilihannya

Sejak pemergian abg ipar saya akibat kanser BAGI KU KIMO BUKAN PILIHAN YG BETUL image Selama hampir tujuh tahun saya mengikuti perkembangan abang ipar saya. Pada peringkat awal dimaklumkan dia mengidap kanser, saya pernah memberitahu arwah utk menolak perubatan kimotrapi. Ini kerana kekuatan ubat tersebut bukan sahaja membunuh kanser tetapi turut membunuh antibodi badan kita. Bermakna selepas kimo badan kita sudah tiada antibodi semulajadi jadi lebih mudah utk kanser menyerang kembali.
General

Pendidikan Semakin Mahal Ibubapa Makin “Gila”

Screenshot 2015-11-16 09.35.09 Pendidikan jadi semakin mahal ... parents berlumba-lumba nak masukkan anak-anak ke sekolah terbaik ... dari TASKA lagi nak yang terbaik .... nak acuan yang sempurna ... sekolah yg mampu jadikan si kecik fasih berbahasa inggeris ... ada yg mahukan si kecil jadi hafiz quran seawal usia 6 tahun. Maka macam-macam perkara di lakukan ... perebutan untuk masukkan anak ke sekolah yg bagus jadi semakin tinggi. Guna surat JKKK ... Guna surat YB ... Pendidikan jadi semakin mahal dan parents jadi semakin "gila" dan sensitif dengan kejayaan/ pencapaian anak-anak masing. Mereka sanggup buat apa saja ...
Motivasi

17 Soalan Kenapa Aku Belum Berjaya Dalam Bisnes

"Kenapa zaman sekarang semua orang berebut tak kesudahan nak berniaga kalau boleh dari rumah guna laptop sambil goyang kaki? Anda ingat senang? Saya belajar dengan cara yang susah. Saya train minda saya. Yes memang ambil masa yang lama untuk saya belajar apa itu yang di maksudkan FOCUS seperti mata tajam burung helang. Tapi saya push diri saya. Cuba bagi tahu saya. Siapa yang tak nak lifestyle dengan passive income? Travel satu dunia, duit tetap masuk. Reality memang dah ramai pun orang kerja macam ini. Cashflow 5 angka masuk setiap bulan.
Motivasi

Toshiba Mengitar Semula Kilang Cakera Keras Menjadi Kebun Sayur

Biasanya kami menyedari syarikat yang asalnya memulakan perniagaan A kini menjual produk B. Sebagai contoh Nokia memulakan hidupnya sebagai syarikat memproses pulpa kayu. Samsung pula pada awalnya sebuah syarikat perdagangan sayur dan mengeluarkan mee. Perubahan hala tuju syarikat berlaku bagi memastikan syarikat kekal relevan dan pembelbagaian sumber syarikat untuk mendapatkan keuntungan.
Motivasi

Kisah RM100 berkat Doa Ibu & Kembali Pada Allah Maha Kaya

Subhanallah, Maha Suci Allah Tuhan Sekelian Alam.Saya masih belum mengerti bagaimana saya boleh terselamat dari krisis kewangan 3 tahun lepas, kisah yang benar-benar berlaku kepada diri saya .. doa ibu # Elektrik nak dipotong - tertunggak RM10,000.00 # Sewa RM4,000.00 # Hutang pembekal RM15,000.00 # Hutang kawan yang dituntut sebab terdesak (kalau tak silap dalam RM4,000.00) Berlaku dalam bulan Ramadhan 3 tahun lepas. Masa tu saya hanya ada sebuah kedai makan (D'Apple Cafe & Restaurant) dan tunai di tangan hanya RM100.00 sahaja (dalam bank tiada dan tiada benda yang bernilai untuk dicagarkan) serius, ianya benar. Hutang sewa, tnb, pembekal perlu dibayar dalam masa terdekat lebih kurang dalam RM40,000.00.
General

Kita Memerlukan Motivasi

Salam sahabatku semua , semoga kalian semua sihat sejahtera.Topik kita pada kali ini mengenai motivasi.Setiap insan memerlukan motivasi untuk terus berjaya dalam hidup.Tanpa motivasi kita tidak akan kemana-mana.Bagi aku , mereka yang berjaya mempunyai motivasi yang kuat dalam diri sendiri.Dimanakah dan bagaimanakah kita ingin mendapatkan motivasi ? Adakah membelinya di kedai.....tidak sama sekali. Aku bukanlah seorang pakar motivasi , tapi bagi aku salah satu cabang memperolehi motivasi melalui persekitaran.Sebagai contoh anak dan isteri , mereka membuatkan kita kuat dan bersemangat untuk berkerja bagi memberi kehidupan yang sempurna.
General

Perempuan Miskin , Lembu Tua & Gaza

Lokasi kisah benar ini berlaku di salah sebuah daerah di Yaman dan ianya terjadi dalam bulan Januari lalu. Kisah penderitaan dan keperitan yang dilalui oleh penduduk Gaza tersebar ke seantero dunia. Semua marah, benci, kesumat dan mendidih pedih. Lebih banyak yang terasa sayu dan terharu apabila kanak-kanak kecil nan comel menjadi korban muntahan peluru dan darah membasah bumi tanpa henti.
General

Status Kekayaan Anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semua orang ingin jadi kaya.Bila dah kaya semua boleh buat , nak beli kereta besar , beli rumah besar dan beli isteri besar.Hebat sangatkah jadi orang kaya ni.Aku belum kaya lagi tapi aku bersyukur dengan apa yang dikurniakanNYA.
General

Perasaan Takut Satu Ilusi

Semalam aku baca blog saudara Lebanon.Sudah agak lama aku tidak layari dan baca blog beliau.Lebanon seorang budak bersaiz kecil yang bergiat aktif dalam perniagaan internet.Aku pernah chat dengan beliau melalui yahoo mesengger.Beliau memang seorang yang senang di ajak bersembang jika beliau mempunyai masa lapang.
General

Semua Tidak Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera ke atas kamu.Moga hari ini memberi lebih kebahagian dan kejayaan di dunia dan akhirat.Setiap dari kita mempunyai perjalanan hidup yang tersendiri.Tidak kira corak perjalanan yang kita tempuhi yang pasti ada jalan yang benar dan jalan yang salah.
  • 1
  • 2