Dari Kaca Mata Seorang Blogger Sambilan

Motivasi

General

Kisah Penghidap Kanser Kimo Bukan Pilihannya

Sejak pemergian abg ipar saya akibat kanser BAGI KU KIMO BUKAN PILIHAN YG BETUL image Selama hampir tujuh tahun saya mengikuti perkembangan abang ipar saya. Pada peringkat awal dimaklumkan dia mengidap kanser, saya pernah memberitahu arwah utk menolak perubatan kimotrapi. Ini kerana kekuatan ubat tersebut bukan sahaja membunuh kanser tetapi turut membunuh antibodi badan kita. Bermakna selepas kimo badan kita sudah tiada antibodi semulajadi jadi lebih mudah utk kanser menyerang kembali.
General

Filem ‘The Billionaire’ Kisah Benar Jutawan Muda Thailand Pada Usia 19 Tahun

"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" - (Surah Al-Insyirah: ayat  5 & 6)
Cerita ini merupakan kisah benar seorang pemuda dari Thailand bernama Top Ittipat yang bergelar jutawan pada usia 19 tahun. Anak muda yang cekal dan tabah mengharungi kepayahan dalam merealisasikan hasratnya. Top berkorban segalanya hingga dia tidak punya apa-apa lagi untuk dirinya. Yang tinggal hanya sekeping hati yang kental. Dia tidak mendapat kejayaan dengan mudah sebaliknya dia menempah kegagalan demi kegagalan tetapi Top tidak pernah berhenti belajar dan memperbaiki kesilapannya. Top juga hampir-hampir sahaja menyerah kalah dan berputus asa. Pada usia semuda itu, apa yang dilaluinya memang mengagumkan. Dia jatuh namun mampu bangkit semula setiap kali rebah. Sememangnya cerita ini wajar ditonton oleh semua lapisan masyarakat terutama mereka yang ingin berjaya dalam perniagaan. Top Ittipat merupakan seorang pelajar bermasalah di sebuah sekolah di Thailand. Top sering dibandingkan oleh cikgunya dengan abang serta kakak nya yang jauh lebih baik daripada Top ketika berada di bangku sekolah sepertinya.
Bisnes

6 Tips Atasi Poket Kering Setiap Bulan

Ini perkara biasa, masalah poket kering seminggu selepas terima gaji bagi orang bekerja atau masalah poket kering seminggu selepas terima payment bagi orang bisnes. Dulu sewaktu di Jepun, ada seorang guru tua pernah berpesan kepada saya tips kewangan ini. Moga membantu. image
Islam

Iman Semut vs Iman Manusia

iman semut Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku". Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".
Motivasi

17 Soalan Kenapa Aku Belum Berjaya Dalam Bisnes

"Kenapa zaman sekarang semua orang berebut tak kesudahan nak berniaga kalau boleh dari rumah guna laptop sambil goyang kaki? Anda ingat senang? Saya belajar dengan cara yang susah. Saya train minda saya. Yes memang ambil masa yang lama untuk saya belajar apa itu yang di maksudkan FOCUS seperti mata tajam burung helang. Tapi saya push diri saya. Cuba bagi tahu saya. Siapa yang tak nak lifestyle dengan passive income? Travel satu dunia, duit tetap masuk. Reality memang dah ramai pun orang kerja macam ini. Cashflow 5 angka masuk setiap bulan.
Motivasi

Toshiba Mengitar Semula Kilang Cakera Keras Menjadi Kebun Sayur

Biasanya kami menyedari syarikat yang asalnya memulakan perniagaan A kini menjual produk B. Sebagai contoh Nokia memulakan hidupnya sebagai syarikat memproses pulpa kayu. Samsung pula pada awalnya sebuah syarikat perdagangan sayur dan mengeluarkan mee. Perubahan hala tuju syarikat berlaku bagi memastikan syarikat kekal relevan dan pembelbagaian sumber syarikat untuk mendapatkan keuntungan.
Motivasi

Kisah RM100 berkat Doa Ibu & Kembali Pada Allah Maha Kaya

Subhanallah, Maha Suci Allah Tuhan Sekelian Alam.Saya masih belum mengerti bagaimana saya boleh terselamat dari krisis kewangan 3 tahun lepas, kisah yang benar-benar berlaku kepada diri saya .. doa ibu # Elektrik nak dipotong - tertunggak RM10,000.00 # Sewa RM4,000.00 # Hutang pembekal RM15,000.00 # Hutang kawan yang dituntut sebab terdesak (kalau tak silap dalam RM4,000.00) Berlaku dalam bulan Ramadhan 3 tahun lepas. Masa tu saya hanya ada sebuah kedai makan (D'Apple Cafe & Restaurant) dan tunai di tangan hanya RM100.00 sahaja (dalam bank tiada dan tiada benda yang bernilai untuk dicagarkan) serius, ianya benar. Hutang sewa, tnb, pembekal perlu dibayar dalam masa terdekat lebih kurang dalam RM40,000.00.